Tisková zpráva - DPMP a.s. úspěšně dokončil stavbu CNG

02.11.2009 13:49

Dopravní podnik města Pardubic a.s. úspěšně dokončil stavbu plnící stanice CNG

Od 1. listopadu 2009 spustil Dopravní podnik města Pardubic a.s. dlouho očekávaný provoz největší plnící stanice CNG (compressed nature gas = stlačený zemní plyn) v České republice.

Otevření první plnící stanice CNG v Pardubickém kraji je součást pilotního projektu plynofikace městské hromadné dopravy s využitím sekvenčního plnění vozidel MHD. Plnící stanice se může pyšnit statutem technické novinky, která v sobě vzájemně kombinuje technologii rychlého a sekvenčního plnění vozidel stlačeným zemním plynem. V první řadě je plynofikace MHD dalším krokem k ekologizaci již tak zatížené dopravy v Pardubicích. Samozřejmě i nákup nových nízkopodlažních vozů je pro cestující dalším zvýšením komfortu v přepravě. V neposlední řadě celý tento projekt dopravnímu podniku přinese ušetření nákladů v podobě pohonných hmot.

„Prozatím kalkulovaná úspora v provozních nákladech bude upřesněna po prvních měsících provozu, avšak již dnes můžeme konstatovat, že úspora na palivu bude téměř 50% a úspora provozních nákladů kolem 30 %, což jsou velmi významné položky. Jen za poslední dva měsíce letošního roku uspoří provoz 7 autobusů částku 320 tisíc korun. V roce 2010, kdy bude DPMP a.s. vlastnit již 14 autobusů to budou částky přesahující 2 miliony Kč" uvedl ředitel dopravní podniku Ing. Tomáš Pelikán.

Plnící stanice je vybavena dvěma kompresory o celkovém výkonu 900 Nm3/hod., čímž se pardubická plnička zařadila mezi největší plnící stanice CNG v České republice. Výstupní tlak je jak pro technologii rychlého, tak i sekvenčního plnění 240 barů a objem zásobníků pro rychlé plnění 3 920 litrů. Plnící stanice je schopna v technologii rychlého plnění naplnit až 9 autobusů za hodinu a v technologii sekvenčního plnění až 4 autobusy za hodinu. V České republice vůbec první instalace sekvenčního plnění vybavená 10 plnícími stojany s 20 výdejními místy dokáže naplnit během doby nočního prostoje vozidel celkový počet nově pořizovaných autobusů CNG s možností dalšího rozšíření výkonové kapacity plnění CNG. Z logiky věci k plynofikaci MHD patří i nákup nových autobusů. V letošním roce bylo pořízeno 7 nových autobusů na stlačený zemní plyn. V příštím roce přibude do rodiny ekologických autobusů dalších 7 kusů a v roce 2011 bude pořízeno zbývajících 6 autobusů CNG. Celkově bylo v rámci výstavby plnící stanice profinancováno 34 mil. Kč. Za nákup nových autobusů vydá společnost 102 mil. Kč.

Kolony ve Starých Čívicích

17. 09. 2019

Z důvodů stavebních prací na silnici I/2 ve Starých Čívicích dochází a do 27.9. bude docházet k nepravidelnostem v provozu linek 14, 23, 25. Vzhledem k počtu spojů zasažených zpožděním v kolonách může docházet k přenášení zpoždění i na další linky, na které autobusy přejíždějí. Bohužel nejsme především ve špičkách pracovních dnů schopni z kapacitních důvodů nahradit všechny zpožděné spoje. Děkujeme za pochopení.

Změny v MHD od 31.8.2019

23. 08. 2019

v sobotu 31. srpna vstoupí v platnost poprázdninové jízdní řády městské hromadné dopravy, do jízdních řádů se vracejí všechny školní spoje a také linky 22, 26 a 29. Z důvodu přetrvávajícího nedostatku řidičů jsme nuceni dočasně upravit rozsah dopravy na některých linkách, konkrétně na vybraných páteřních snížit počet spojů nabízených ve špičkách pracovního dne z šesti na pět za hodinu, linku 4 pak omezit úplně.

Zastávkové jízdní řády najdete zde (pod záložkou "Platné od 31.8.2019"), ke stažení v pdf potom na této stránce v odstavci "Od 31.8.2019".

Detailní přehled změn najdete zde.

Úvodní strana Novinky Tisková zpráva - DPMP a.s. úspěšně dokončil stavbu CNG