Tisková zpráva - DPMP a.s. úspěšně dokončil stavbu CNG

02.11.2009 13:49

Dopravní podnik města Pardubic a.s. úspěšně dokončil stavbu plnící stanice CNG

Od 1. listopadu 2009 spustil Dopravní podnik města Pardubic a.s. dlouho očekávaný provoz největší plnící stanice CNG (compressed nature gas = stlačený zemní plyn) v České republice.

Otevření první plnící stanice CNG v Pardubickém kraji je součást pilotního projektu plynofikace městské hromadné dopravy s využitím sekvenčního plnění vozidel MHD. Plnící stanice se může pyšnit statutem technické novinky, která v sobě vzájemně kombinuje technologii rychlého a sekvenčního plnění vozidel stlačeným zemním plynem. V první řadě je plynofikace MHD dalším krokem k ekologizaci již tak zatížené dopravy v Pardubicích. Samozřejmě i nákup nových nízkopodlažních vozů je pro cestující dalším zvýšením komfortu v přepravě. V neposlední řadě celý tento projekt dopravnímu podniku přinese ušetření nákladů v podobě pohonných hmot.

„Prozatím kalkulovaná úspora v provozních nákladech bude upřesněna po prvních měsících provozu, avšak již dnes můžeme konstatovat, že úspora na palivu bude téměř 50% a úspora provozních nákladů kolem 30 %, což jsou velmi významné položky. Jen za poslední dva měsíce letošního roku uspoří provoz 7 autobusů částku 320 tisíc korun. V roce 2010, kdy bude DPMP a.s. vlastnit již 14 autobusů to budou částky přesahující 2 miliony Kč" uvedl ředitel dopravní podniku Ing. Tomáš Pelikán.

Plnící stanice je vybavena dvěma kompresory o celkovém výkonu 900 Nm3/hod., čímž se pardubická plnička zařadila mezi největší plnící stanice CNG v České republice. Výstupní tlak je jak pro technologii rychlého, tak i sekvenčního plnění 240 barů a objem zásobníků pro rychlé plnění 3 920 litrů. Plnící stanice je schopna v technologii rychlého plnění naplnit až 9 autobusů za hodinu a v technologii sekvenčního plnění až 4 autobusy za hodinu. V České republice vůbec první instalace sekvenčního plnění vybavená 10 plnícími stojany s 20 výdejními místy dokáže naplnit během doby nočního prostoje vozidel celkový počet nově pořizovaných autobusů CNG s možností dalšího rozšíření výkonové kapacity plnění CNG. Z logiky věci k plynofikaci MHD patří i nákup nových autobusů. V letošním roce bylo pořízeno 7 nových autobusů na stlačený zemní plyn. V příštím roce přibude do rodiny ekologických autobusů dalších 7 kusů a v roce 2011 bude pořízeno zbývajících 6 autobusů CNG. Celkově bylo v rámci výstavby plnící stanice profinancováno 34 mil. Kč. Za nákup nových autobusů vydá společnost 102 mil. Kč.

Rozšíření dopravy od 25.05.2020

22. 05. 2020

v návaznosti na obnovení školní docházky pro 1. stupeň základních škol budou od pondělí 25. května opět provozovány následující spoje:

linka 18: Dražkovice 07:08 – Rybitví,stavební škola 07:39
linka 18: Rybitví,stavební škola 07:41 – Hlavní nádraží 08:00
linka 24: Hlavní nádraží 06:39 – Čepí,,prodejna 07:03 (dosud jezdil jen do Starého Mateřova)
linka 24: Čepí,,prodejna 07:07 – Hlavní nádraží 07:31
linka 29: Letiště 07:20 – Gorkého 07:41
linka 29: Ulice Svobody 14:00 – Letiště 14:17

Doprava na všech linkách zůstává v pracovní dny i nadále organizována dle prostředního (žlutého) sloupce jízdních řádů, a to až do 30. června. Od 1. července přecházíme na letní prázdninový provoz.

Změny v cestování MHD od 11.05.2020

05. 05. 2020

od pondělí 11. května se navracíme k těmto přepravním standardům:
•         nástup předními dveřmi po 20. hodině
•         možnost zakoupení jízdenky u řidiče
Zároveň s tím bude možné obsazovat všechna sedadla ve vozidle kromě předních (ta budou znepřístupněna páskou). Pro všechny cestující pak i nadále setrvává povinnost mít během přepravy zakrytá ústa a nos.
Jízdní řády zůstávají beze změny.

Úvodní strana Novinky Tisková zpráva - DPMP a.s. úspěšně dokončil stavbu CNG