Unikátní elektrobus Urbanway Full Hybrid na pardubických linkách MHD

13.10.2017 12:26

V Pardubicích 11. října 2017

Unikátní elektrobus Urbanway Full Hybrid na pardubických linkách MHD

V Pardubicích proběhne v příštích dvou týdnech zkušební provoz autobusu Urbanway 12 m  Hybrid. Tento vůz zapůjčený přímo od výrobce, společnosti Iveco Czech Republic, poslouží k prověření možnosti budoucího nasazení podobných vozidel a technologií do reálného provozu.

Sériový hybrid s akumulátory se ukázal být pro pomalý městský provoz ideálním konstrukčním řešením. ​S generací Euro VI rozšiřuje IVECO BUS své alternativní pohony o řadu plně hybridních autobusů, které splňují veškeré požadavky na udržitelnou mobilitu,
tj. méně emisí, nižší hlučnost a vyšší produktivitu.
Díky nové, zjednodušené a odlehčené struktuře může Urbanway Full Hybrid přivítat více cestujících a nabídnout jim pohodlnou, světlou a klidnou cestu.
Klidnost tohoto vozidla je jednou z jeho předností. Když je elektrický režim aktivován, zastavení generátoru, v blízkosti zastávek zaručuje snížení vibrací a snížení hluku
o více než 50%. Pohodlí je vnímáno jako bezprostřední, a to nejen pro cestující, ale
i pro pěší, pro lidi čekající na přestup a pro obyvatele dané čtvrti, nemluvě o řidiči, který pocítí prospěch z tohoto klidného prostředí jako první.
Navíc, s rekuperací energie při každém brzdění a klesání, Urbanway Full Hybrid umožňuje značnou úsporu paliva při akceleraci. Při použití ve městech s pomalou, intenzivní dopravou, nabízí tento sériový hybrid úspory paliva až 40% ve srovnání s konvenčním autobusem.
Se sníženou spotřebou a odlehčením vozidla má Urbanway Full Hybrid míru emisí CO2 na kilometr podstatně nižší nežli tradiční autobus: v porovnání s naftou odhadujeme 33% snížení CO2/km a 40% NOx/km.

"S vozidlem Urbanway Full Hybrid se mohli zájemci seznámit již 13. května 2017, kdy byl v rámci Dne otevřených dveří DPMP a.s. vůbec poprvé v Pardubicích veřenosti představen.

Nyní bude cestujícím k dispozici na pravidelných linkách ve vloženém pořadí ve dnech 13. až 25. října. Jízdy jsou bezplatné. Informace o nasazení autobusu Urbanway Full Hybrid na konkrétní linku budou uváděny nejpozději den předem na stránkách www.dpmp.cz,"

říká Robert Klčo, předseda představenstva Dopravního podniku města Pardubic a.s.

Jitka Malinská

DPMP a.s.

Náhradní konečná zastávka v obci Veská

10. 09. 2019

Z důvodu rekonstrukce silnice v obci Veská od 16.9.2019 obslouží spoje linky č. 28 ve směru do Veské zastávku Dašice, Zminný na protější straně vozovky na zastávce cizího dopravce a dále pokračují po objízdné trase na náhradní konečnou zastávku ve Vesce před křižovatkou u Dětského centra. Ve směru do Pardubic pojedou spoje z této náhradní zastávky po pravidelné trase.

Změny v MHD od 31.8.2019

23. 08. 2019

v sobotu 31. srpna vstoupí v platnost poprázdninové jízdní řády městské hromadné dopravy, do jízdních řádů se vracejí všechny školní spoje a také linky 22, 26 a 29. Z důvodu přetrvávajícího nedostatku řidičů jsme nuceni dočasně upravit rozsah dopravy na některých linkách, konkrétně na vybraných páteřních snížit počet spojů nabízených ve špičkách pracovního dne z šesti na pět za hodinu, linku 4 pak omezit úplně.

Zastávkové jízdní řády najdete zde (pod záložkou "Platné od 31.8.2019"), ke stažení v pdf potom na této stránce v odstavci "Od 31.8.2019".

Detailní přehled změn najdete zde.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Unikátní elektrobus Urbanway Full Hybrid na pardubických linkách MHD