Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

30.11.2017 19:00

V Pardubicích 30. listopadu 2017

Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

Dopravní podnik města Pardubic a.s. má záměr zvýšit podíl bezemisní trolejbusové dopravy na dopravních výkonech městské hromadné dopravy v Pardubicích. Připravuje proto projekt pořízení nových trolejbusů, se kterým chce požádat o podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a financovat jej z ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Pořízené trolejbusy budou plně bezbariérové, vybaveny klimatizací interiéru a systémem rekuperačního brždění umožňujícím přeměňovat při brždění pohybovou energii trolejbusu zpět na elektřinu, namísto maření této energie v teplo, obvyklého u vozidel se spalovacím motorem a dříve i u trolejbusů.

Pořizované trolejbusy budou za daných podmínek schopny běžného linkového provozu i v úsecích mimo trolejové vedení. Půjde o tzv. parciální trolejbusy, které v části trasy využijí k napájení elektřinou trakční trolejové vedení a v části trasy pak energii uloženou v relativně malém akumulátoru trakční energie umožňujícím pravidelný dojezd až 9 km. Akumulátor se následně opětovně dobije při jízdě v úseku pod trolejovým vedením. Tato vozidla tak umožní zavést veřejnou dopravu v elektrické trakci i do míst, do kterých není s ohledem na intenzitu provozu výhodné stavět trolejbusovou trať, aniž by bylo třeba výrazněji investovat do související infrastruktury.

Projektem chce DPMP a.s. přispět k naplňování principů udržitelné městské mobility v Pardubicích. Náhradou autobusů dojde ke snížení znečištění ovzduší ve městě, využitím rekuperace pak dojde ke zvýšení energetické efektivity v MHD Pardubice. Protože současná vozidla na elektrický pohon jsou velmi tichá, dojde i ke snížení zatížení hlukem v místech, kterými trolejbusy v Pardubicích projíždějí.

DPMP a.s. pořízením nových vozidel rozšíří nabídku přepravy moderními komfortními vozidly. Dopravním podnikem provozovaná MHD by tak měla být opět o něco atraktivnější a konkurenceschopnější vůči jiným, méně udržitelným formám dopravy, zejména individuální automobilové dopravě.

Robert Klčo
předseda představenstva DPMP a.s.

Změny v MHD od 10.12.2017

05. 12. 2017

Vážení cestující, od neděle 10.12.2017 dochází k níže uvedeným změnám v dopravě:

pracovní dny

linka č. 10
-  spoj v 10:47 ze zast. Cihelna,točna je posunut na 10:44 a prodloužen do zast. Ostřešany,točna
-  spoj v 11:28 ze zast. Ostřešany,park pojede v 11:27 ze zast. Ostřešany,točna

linka č. 12
-  spoj ve 20:00 ze zast. Mnětice,točna pojede přes zastávky Černá za Bory,Dělnická a Černá za Bory,mlékárna

linka č. 17
-  spoje v 17:02 ze zast. Hlavní nádraží a v 17:31 ze zast.  Srch,točna nejsou garantovaně nízkopodlažní

školní prázdniny
(nově dny, kdy není školní vyučování, kromě měsíců července a srpna
)

-  na linkách 5, 6, 8/88 a 13 prodloužen interval v ranní a odpolední špičce z 10 na 12 minut

Poznámka: nejblíže tato změna týká vánočních prázdnin ve dnech 27., 28. a 29.12.2017 a 2.1.2018. V jízdních řádech v tyto dny bude platit jízdní řád z druhého, žlutě podtištěného sloupce.

soboty, neděle, svátky

-  na linkách 1, 2, 5, 6, 8/88 a 13 mezi 11. a 14. hodinou prodloužen interval z 20 na 30 minut, změna odjezdů spojů
-  změna odjezdů spojů linek 3, 7, 11 a 33

Změna na spoji linky 29 od 4.12.2017

25. 11. 2017

Od pondělí 4.12.2017 bude spoj linky č. 29 ze zastávky Letiště nově odjíždět již v 7.20 hod. a ve stanici Svítkov,park vyčká na přestup cestujících z linky č. 14 ve směru od Starých Čívic.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

© 2009 – 2016 Dopravní podnik města Pardubic a.s.