Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

30.11.2017 19:00

V Pardubicích 30. listopadu 2017

Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

Dopravní podnik města Pardubic a.s. má záměr zvýšit podíl bezemisní trolejbusové dopravy na dopravních výkonech městské hromadné dopravy v Pardubicích. Připravuje proto projekt pořízení nových trolejbusů, se kterým chce požádat o podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a financovat jej z ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Pořízené trolejbusy budou plně bezbariérové, vybaveny klimatizací interiéru a systémem rekuperačního brždění umožňujícím přeměňovat při brždění pohybovou energii trolejbusu zpět na elektřinu, namísto maření této energie v teplo, obvyklého u vozidel se spalovacím motorem a dříve i u trolejbusů.

Pořizované trolejbusy budou za daných podmínek schopny běžného linkového provozu i v úsecích mimo trolejové vedení. Půjde o tzv. parciální trolejbusy, které v části trasy využijí k napájení elektřinou trakční trolejové vedení a v části trasy pak energii uloženou v relativně malém akumulátoru trakční energie umožňujícím pravidelný dojezd až 9 km. Akumulátor se následně opětovně dobije při jízdě v úseku pod trolejovým vedením. Tato vozidla tak umožní zavést veřejnou dopravu v elektrické trakci i do míst, do kterých není s ohledem na intenzitu provozu výhodné stavět trolejbusovou trať, aniž by bylo třeba výrazněji investovat do související infrastruktury.

Projektem chce DPMP a.s. přispět k naplňování principů udržitelné městské mobility v Pardubicích. Náhradou autobusů dojde ke snížení znečištění ovzduší ve městě, využitím rekuperace pak dojde ke zvýšení energetické efektivity v MHD Pardubice. Protože současná vozidla na elektrický pohon jsou velmi tichá, dojde i ke snížení zatížení hlukem v místech, kterými trolejbusy v Pardubicích projíždějí.

DPMP a.s. pořízením nových vozidel rozšíří nabídku přepravy moderními komfortními vozidly. Dopravním podnikem provozovaná MHD by tak měla být opět o něco atraktivnější a konkurenceschopnější vůči jiným, méně udržitelným formám dopravy, zejména individuální automobilové dopravě.

Robert Klčo
předseda představenstva DPMP a.s.

Druhá etapa opravy křižovatky u Zimního stadionu

14. 10. 2018

Od pátku 19.10.2018 20:00 hod. do neděle 21.10.2018 12:00 hod. bude probíhat rekonstrukce povrchu vozovky od křižovatky ul. Hradecká a Sukova (včetně) po most P.Wonky na levé polovině vozovky ve směru do Polabin. Po dobu rekonstrukce byla přijata následující opatření:
Linky č. 1, 2, 5 a 13 budou ve směru k Masarykovu nám. vedeny přes tř. Míru, obslouží zast. U Grandu a Třída Míru jako náhradní za Náměstí Republiky a Masarykovo nám. Zpět ve své trase.
Linky č. 3 a 33 budou ve směru k Hl. nádraží vedeny odklonem ze zast. Hradecká ul. Bělehradskou a Kpt. Bartoše a Bělehradskou ul. Na odklonové trase obslouží všechny nácestné zastávky. Zpět ve své trase.
Linky č. 6, 8, 9, 12 a 88 budou ve směru k Hl. nádraží vedeny odklonem ze zastávky Sukova do zast. Třída Míru a dále do zast. Autobusové nádraží. Zpět ve své trase.
Linka č. 28 bude ve směru na Závodu Míru vedena odklonem ze zastávky Sukova do zast. Třída Míru a dále do zast. K Polabinám. Zpět ve své trase.
Linky č. 7 a 14 budou ve směru na Duklu vedeny odklonem ul. Bělehradskou, Kpt. Bartoše a Palackého. Na odklonové trase obslouží zast. Polabiny,hotel (pouze linka č. 7), Bělehradská a Palackého. Zpět ve své trase.
Linky č. 10, 16, 17 a 23 budou ve směru k Hl. nádraží vedeny odklonem ul. Bělehradskou a Kpt. Bartoše. Na objízdné trase obslouží všechny nácestné zastávky. Zpět ve své trase.
Linka č. 11 bude ve směru na Dubinu vedena odklonem Bělehradskou ul., Kpt. Bartoše, Palackého, Masarykovo nám. do zast. Sukova. Na odklonové trase obslouží zast. Bělehradská. Zpět ve své trase.
Linka č. 99 – bude vedena odklonem ze zast. Polabiny,točna Bělehradskou ul., Kpt. Bartoše, Palackého do zast. Třída Míru. Na odklonové trase neobslouží žádné zastávky. Ve směru z třídy Míru do Polabin bude vedena přes zastávku Masarykovo nám.

Zastávky  Stavařov, Zimní stadion a Masarykovo nám. ve směru na Chrudim budou zrušeny.

Doprava na 128. Velkou pardubickou

08. 10. 2018

Dne  14.10.2018  bude zajištěna  kyvadlová  přeprava  diváků  na závod Velká pardubická s Českou pojišťovnou.

Trasy posilových spojů:

Polabiny, Sluneční - Bělehradská ul. – Masarykovo nám. – Palackého – Hl. nádraží (st. 3) nadj. Paramo – Závodiště.
● Dubina, sever - Na Drážce – Dašická ul. – nám. Republiky – Masarykovo nám. – Jana Palacha – Teplého – Závodiště.
● Dubina, točna - Židov – Sakařova ul. – nám. Republiky – Masarykovo nám. – Jana Palacha – Teplého – Závodiště.
● Masarykovo nám. - Autobusové nádraží – Hlavní nádraží (st. 3) – Albert HM – Závodiště.
● Hlavní nádraží (st. 3) přes nadjezd Paramo na zast. Závodiště.

Kompletní informace a jízdní řády jsou ke stažení zde.

Dále upozorňujeme, že v neděli 14.10.2018 v době od 7:30 do 19:00 hod.  bude z důvodu neprůjezdné silnice III/32221 podél stadionu Zlaté přilby ve Svítkově vedena linka č. 15 obousměrně odklonem po místní komunikaci kolem hřbitova a ul. Motoristů. Spoje linky číslo 15 ve směru do Opočínku vynechají zastávku Popkovice,křižovatka.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích