Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

30.11.2017 19:00

V Pardubicích 30. listopadu 2017

Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

Dopravní podnik města Pardubic a.s. má záměr zvýšit podíl bezemisní trolejbusové dopravy na dopravních výkonech městské hromadné dopravy v Pardubicích. Připravuje proto projekt pořízení nových trolejbusů, se kterým chce požádat o podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a financovat jej z ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Pořízené trolejbusy budou plně bezbariérové, vybaveny klimatizací interiéru a systémem rekuperačního brždění umožňujícím přeměňovat při brždění pohybovou energii trolejbusu zpět na elektřinu, namísto maření této energie v teplo, obvyklého u vozidel se spalovacím motorem a dříve i u trolejbusů.

Pořizované trolejbusy budou za daných podmínek schopny běžného linkového provozu i v úsecích mimo trolejové vedení. Půjde o tzv. parciální trolejbusy, které v části trasy využijí k napájení elektřinou trakční trolejové vedení a v části trasy pak energii uloženou v relativně malém akumulátoru trakční energie umožňujícím pravidelný dojezd až 9 km. Akumulátor se následně opětovně dobije při jízdě v úseku pod trolejovým vedením. Tato vozidla tak umožní zavést veřejnou dopravu v elektrické trakci i do míst, do kterých není s ohledem na intenzitu provozu výhodné stavět trolejbusovou trať, aniž by bylo třeba výrazněji investovat do související infrastruktury.

Projektem chce DPMP a.s. přispět k naplňování principů udržitelné městské mobility v Pardubicích. Náhradou autobusů dojde ke snížení znečištění ovzduší ve městě, využitím rekuperace pak dojde ke zvýšení energetické efektivity v MHD Pardubice. Protože současná vozidla na elektrický pohon jsou velmi tichá, dojde i ke snížení zatížení hlukem v místech, kterými trolejbusy v Pardubicích projíždějí.

DPMP a.s. pořízením nových vozidel rozšíří nabídku přepravy moderními komfortními vozidly. Dopravním podnikem provozovaná MHD by tak měla být opět o něco atraktivnější a konkurenceschopnější vůči jiným, méně udržitelným formám dopravy, zejména individuální automobilové dopravě.

Robert Klčo
předseda představenstva DPMP a.s.

Linka 1989

15. 11. 2019

DPMP a.s. v rámci vzpomínkových akcí na listopad 1989 vypravuje v úterý 19. listopadu na speciální linku „1989“ trolejbus Škoda 14Tr.

Čtěte více > >

Linka 90 od 5.11.2019

03. 11. 2019

Od úterý 5.11.2019 zajišťujeme třikrát týdně spojení pardubického hlavního nádraží a Letiště Pardubice k letům společnosti SkyUp Airlines do Kyjeva linkou číslo 90. Jízdní řád naleznete zde.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích