Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

30.11.2017 19:00

V Pardubicích 30. listopadu 2017

Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

Dopravní podnik města Pardubic a.s. má záměr zvýšit podíl bezemisní trolejbusové dopravy na dopravních výkonech městské hromadné dopravy v Pardubicích. Připravuje proto projekt pořízení nových trolejbusů, se kterým chce požádat o podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a financovat jej z ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Pořízené trolejbusy budou plně bezbariérové, vybaveny klimatizací interiéru a systémem rekuperačního brždění umožňujícím přeměňovat při brždění pohybovou energii trolejbusu zpět na elektřinu, namísto maření této energie v teplo, obvyklého u vozidel se spalovacím motorem a dříve i u trolejbusů.

Pořizované trolejbusy budou za daných podmínek schopny běžného linkového provozu i v úsecích mimo trolejové vedení. Půjde o tzv. parciální trolejbusy, které v části trasy využijí k napájení elektřinou trakční trolejové vedení a v části trasy pak energii uloženou v relativně malém akumulátoru trakční energie umožňujícím pravidelný dojezd až 9 km. Akumulátor se následně opětovně dobije při jízdě v úseku pod trolejovým vedením. Tato vozidla tak umožní zavést veřejnou dopravu v elektrické trakci i do míst, do kterých není s ohledem na intenzitu provozu výhodné stavět trolejbusovou trať, aniž by bylo třeba výrazněji investovat do související infrastruktury.

Projektem chce DPMP a.s. přispět k naplňování principů udržitelné městské mobility v Pardubicích. Náhradou autobusů dojde ke snížení znečištění ovzduší ve městě, využitím rekuperace pak dojde ke zvýšení energetické efektivity v MHD Pardubice. Protože současná vozidla na elektrický pohon jsou velmi tichá, dojde i ke snížení zatížení hlukem v místech, kterými trolejbusy v Pardubicích projíždějí.

DPMP a.s. pořízením nových vozidel rozšíří nabídku přepravy moderními komfortními vozidly. Dopravním podnikem provozovaná MHD by tak měla být opět o něco atraktivnější a konkurenceschopnější vůči jiným, méně udržitelným formám dopravy, zejména individuální automobilové dopravě.

Robert Klčo
předseda představenstva DPMP a.s.

Omezení v Pardubičkách 25.-26.5.2019

20. 05. 2019

O víkendu 25. a 26.5.2019 bude probíhat pokládka živičného povrchu na nově vybudované okružní křižovatce ulic Průmyslová a Kyjevská. Provoz bude umožněn vždy jedním volným jízdním pruhem a dojde ke změnám v umístění zastávek.
V sobotu 25.5.2019 bude zastávka Pardubičky,točna ve směru do centra přemístěna cca 30 m proti směru jízdy před nově vybudované odstavné stání na chodníku.
V neděli 26.5.2019 bude zastávka Pardubičky,točna ve směru na Zámeček přemístěna cca 50m ve směru jízdy na středový ostrůvek točny.

Posílení linky 3 dne 18.5.2019

14. 05. 2019

Léčebné lázně Bohdaneč a.s. zahájí lázeňskou sezónu dne 18.5.2019, Na lince č. 3 bude tento den posílena doprava. Od 12.00 do 20.00 hod. bude platit jízdní řád, který najdete zde

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích