Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

30.11.2017 19:00

V Pardubicích 30. listopadu 2017

Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

Dopravní podnik města Pardubic a.s. má záměr zvýšit podíl bezemisní trolejbusové dopravy na dopravních výkonech městské hromadné dopravy v Pardubicích. Připravuje proto projekt pořízení nových trolejbusů, se kterým chce požádat o podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a financovat jej z ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Pořízené trolejbusy budou plně bezbariérové, vybaveny klimatizací interiéru a systémem rekuperačního brždění umožňujícím přeměňovat při brždění pohybovou energii trolejbusu zpět na elektřinu, namísto maření této energie v teplo, obvyklého u vozidel se spalovacím motorem a dříve i u trolejbusů.

Pořizované trolejbusy budou za daných podmínek schopny běžného linkového provozu i v úsecích mimo trolejové vedení. Půjde o tzv. parciální trolejbusy, které v části trasy využijí k napájení elektřinou trakční trolejové vedení a v části trasy pak energii uloženou v relativně malém akumulátoru trakční energie umožňujícím pravidelný dojezd až 9 km. Akumulátor se následně opětovně dobije při jízdě v úseku pod trolejovým vedením. Tato vozidla tak umožní zavést veřejnou dopravu v elektrické trakci i do míst, do kterých není s ohledem na intenzitu provozu výhodné stavět trolejbusovou trať, aniž by bylo třeba výrazněji investovat do související infrastruktury.

Projektem chce DPMP a.s. přispět k naplňování principů udržitelné městské mobility v Pardubicích. Náhradou autobusů dojde ke snížení znečištění ovzduší ve městě, využitím rekuperace pak dojde ke zvýšení energetické efektivity v MHD Pardubice. Protože současná vozidla na elektrický pohon jsou velmi tichá, dojde i ke snížení zatížení hlukem v místech, kterými trolejbusy v Pardubicích projíždějí.

DPMP a.s. pořízením nových vozidel rozšíří nabídku přepravy moderními komfortními vozidly. Dopravním podnikem provozovaná MHD by tak měla být opět o něco atraktivnější a konkurenceschopnější vůči jiným, méně udržitelným formám dopravy, zejména individuální automobilové dopravě.

Robert Klčo
předseda představenstva DPMP a.s.

Uzavírka v Černé u Bohdanče

21. 02. 2019

Vážení cestující, v termínu od 4.3.2019 do 30.6.2019 bude probíhat II. etapa rekonstrukce komunikace v Černé u Bohdanče. Průtah obcí bude uzavřen pro veškerý provoz včetně vozidel MHD.
Všechny spoje linky  č. 18 budou ukončeny a vypraveny ze zastávky Černá u Bohdanče.
Za spoje obsluhující Živanice bude zřízena kyvadlová doprava v úseku Semtín,hl. brána – Rybitví,závod – Dědek – Živanice,Nerad a zpět.
V zastávce Semtín,hl. brána bude umožněn přestup cestujících z kyvadlové dopravy na spoje linky č. 18 a naopak.
Po dobu uzavírky nebude umožněno spojení mezi obcemi Černá u Bohdanče a Živanice.

Omezení dobíjení Pardubických karet na Informačním centru dne 23.2.2019

20. 02. 2019

dne 23.2.2019 bude z technických důvodů uzavřena přepážka dobíjení Pardubických karet v Turistickém informačním centrum na nám. Republiky.
Děkujeme za pochopení.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích