Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

30.11.2017 19:00

V Pardubicích 30. listopadu 2017

Zavedení parciálních trolejbusů do MHD v Pardubicích

Dopravní podnik města Pardubic a.s. má záměr zvýšit podíl bezemisní trolejbusové dopravy na dopravních výkonech městské hromadné dopravy v Pardubicích. Připravuje proto projekt pořízení nových trolejbusů, se kterým chce požádat o podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a financovat jej z ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Pořízené trolejbusy budou plně bezbariérové, vybaveny klimatizací interiéru a systémem rekuperačního brždění umožňujícím přeměňovat při brždění pohybovou energii trolejbusu zpět na elektřinu, namísto maření této energie v teplo, obvyklého u vozidel se spalovacím motorem a dříve i u trolejbusů.

Pořizované trolejbusy budou za daných podmínek schopny běžného linkového provozu i v úsecích mimo trolejové vedení. Půjde o tzv. parciální trolejbusy, které v části trasy využijí k napájení elektřinou trakční trolejové vedení a v části trasy pak energii uloženou v relativně malém akumulátoru trakční energie umožňujícím pravidelný dojezd až 9 km. Akumulátor se následně opětovně dobije při jízdě v úseku pod trolejovým vedením. Tato vozidla tak umožní zavést veřejnou dopravu v elektrické trakci i do míst, do kterých není s ohledem na intenzitu provozu výhodné stavět trolejbusovou trať, aniž by bylo třeba výrazněji investovat do související infrastruktury.

Projektem chce DPMP a.s. přispět k naplňování principů udržitelné městské mobility v Pardubicích. Náhradou autobusů dojde ke snížení znečištění ovzduší ve městě, využitím rekuperace pak dojde ke zvýšení energetické efektivity v MHD Pardubice. Protože současná vozidla na elektrický pohon jsou velmi tichá, dojde i ke snížení zatížení hlukem v místech, kterými trolejbusy v Pardubicích projíždějí.

DPMP a.s. pořízením nových vozidel rozšíří nabídku přepravy moderními komfortními vozidly. Dopravním podnikem provozovaná MHD by tak měla být opět o něco atraktivnější a konkurenceschopnější vůči jiným, méně udržitelným formám dopravy, zejména individuální automobilové dopravě.

Robert Klčo
předseda představenstva DPMP a.s.

Jízdní řády do mobilu

07. 12. 2018

Na stránce Jízdní řády do mobilu stahujte novou verzi Jízdních řádů do mobilu platnou od 9.12.2018

Dílčí změny jízdních řádů od 9.12.2018