Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a Ohrazenici

08.12.2017 15:42

V Pardubicích 7. prosince 2017

Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a Ohrazenici

V létě 2017 byly v Pardubicích zahájeny stavební práce na prodloužení dvou trolejbusových tratí.

V prvním případě se jedná  o stávající trolejbusovou trať, která je ukončena u stanoviště zdravotnické záchranné služby na obratišti „Pardubičky, točna". Tato trať se prodlužuje o 0,9 km po ulici Průmyslová do zastávky „Zámeček" s ukončením na tamním obratišti pro autobusy MHD. Trolejbusové linky č. 2  a 27 budou posíleny a zajistí v elektrické trakci obsluhu zdejší průmyslové zóny. Nejstarší projekt pro tuto trať pochází již z listopadu 1966.

V druhém případě pak projekt zahrnuje výstavbu nové trolejbusové trati o délce 2,1 km. Trolejbusová trať ukončená nyní v místní části Polabiny na obratišti „Polabiny, Sluneční" bude prodloužena v trase stávající autobusové linky č. 6 po ulicích Jiřího Potůčka a Bohdanečská na křižovatku s ulicí Poděbradská, kde překříží stávající trolejbusovou trať do na Lázní Bohdanče a povede dále ulicí Trnovskou a Semtínskou na stávající obratiště autobusové linky č. 6 „Ohrazenice, točna".

Součástí projektu je rovněž úprava měnírny MR 5 Polabiny pro zajištění napájení nové trolejbusové trati. Do Ohrazenice se tak po dvaceti letech vrátí linka č. 13, která sem bude prodloužena místo linky č. 6 z obratiště Polabiny, Sluneční. Končí tím více než 50 let dlouhé období, kdy byla Ohrazenice bez trolejbusové dopravy. Trolejbusy zde jezdily v letech 1964 až 1967.

V tuto chvíli je již stavba trolejbusové trati na Zámeček prakticky hotova. V nejbližší době bude předána Dopravnímu podniku města Pardubic a.s. a na trati bude zahájen zkušební provoz.

Trolejbusová trať do Ohrazenice bude vlivem obtíží vyskytnuvších se při výstavbě dokončena až začátkem příštího roku - v současné době jsou již osazeny stožáry, na které jsou postupně upevňovány výložníky a další nosné prvky trolejového vedení. Plný linkový provoz bude na obou nových trolejbusových tratích zahájen k termínu celostátní změny jízdních řádů od 4. března 2018.

Obě trolejbusové trati jsou realizovány prostřednictvím strategie ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Dopravní podnik města Pardubic a.s. již podal na Ministerstvo dopravy žádosti o podporu těchto investičních akcí z Evropských strukturálních a investičních fondů prostřednictvím Operačního programu doprava. V případě vyhovění žádosti a přiznání podpory bude dotace činit 85% ze způsobilých výdajů.

Jitka Malinská, DPMP a.s.

Náhradní konečná zastávka v obci Veská

10. 09. 2019

Z důvodu rekonstrukce silnice v obci Veská od 16.9.2019 obslouží spoje linky č. 28 ve směru do Veské zastávku Dašice, Zminný na protější straně vozovky na zastávce cizího dopravce a dále pokračují po objízdné trase na náhradní konečnou zastávku ve Vesce před křižovatkou u Dětského centra. Ve směru do Pardubic pojedou spoje z této náhradní zastávky po pravidelné trase.

Změny v MHD od 31.8.2019

23. 08. 2019

v sobotu 31. srpna vstoupí v platnost poprázdninové jízdní řády městské hromadné dopravy, do jízdních řádů se vracejí všechny školní spoje a také linky 22, 26 a 29. Z důvodu přetrvávajícího nedostatku řidičů jsme nuceni dočasně upravit rozsah dopravy na některých linkách, konkrétně na vybraných páteřních snížit počet spojů nabízených ve špičkách pracovního dne z šesti na pět za hodinu, linku 4 pak omezit úplně.

Zastávkové jízdní řády najdete zde (pod záložkou "Platné od 31.8.2019"), ke stažení v pdf potom na této stránce v odstavci "Od 31.8.2019".

Detailní přehled změn najdete zde.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a...