Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a Ohrazenici

08.12.2017 15:42

V Pardubicích 7. prosince 2017

Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a Ohrazenici

V létě 2017 byly v Pardubicích zahájeny stavební práce na prodloužení dvou trolejbusových tratí.

V prvním případě se jedná  o stávající trolejbusovou trať, která je ukončena u stanoviště zdravotnické záchranné služby na obratišti „Pardubičky, točna". Tato trať se prodlužuje o 0,9 km po ulici Průmyslová do zastávky „Zámeček" s ukončením na tamním obratišti pro autobusy MHD. Trolejbusové linky č. 2  a 27 budou posíleny a zajistí v elektrické trakci obsluhu zdejší průmyslové zóny. Nejstarší projekt pro tuto trať pochází již z listopadu 1966.

V druhém případě pak projekt zahrnuje výstavbu nové trolejbusové trati o délce 2,1 km. Trolejbusová trať ukončená nyní v místní části Polabiny na obratišti „Polabiny, Sluneční" bude prodloužena v trase stávající autobusové linky č. 6 po ulicích Jiřího Potůčka a Bohdanečská na křižovatku s ulicí Poděbradská, kde překříží stávající trolejbusovou trať do na Lázní Bohdanče a povede dále ulicí Trnovskou a Semtínskou na stávající obratiště autobusové linky č. 6 „Ohrazenice, točna".

Součástí projektu je rovněž úprava měnírny MR 5 Polabiny pro zajištění napájení nové trolejbusové trati. Do Ohrazenice se tak po dvaceti letech vrátí linka č. 13, která sem bude prodloužena místo linky č. 6 z obratiště Polabiny, Sluneční. Končí tím více než 50 let dlouhé období, kdy byla Ohrazenice bez trolejbusové dopravy. Trolejbusy zde jezdily v letech 1964 až 1967.

V tuto chvíli je již stavba trolejbusové trati na Zámeček prakticky hotova. V nejbližší době bude předána Dopravnímu podniku města Pardubic a.s. a na trati bude zahájen zkušební provoz.

Trolejbusová trať do Ohrazenice bude vlivem obtíží vyskytnuvších se při výstavbě dokončena až začátkem příštího roku - v současné době jsou již osazeny stožáry, na které jsou postupně upevňovány výložníky a další nosné prvky trolejového vedení. Plný linkový provoz bude na obou nových trolejbusových tratích zahájen k termínu celostátní změny jízdních řádů od 4. března 2018.

Obě trolejbusové trati jsou realizovány prostřednictvím strategie ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Dopravní podnik města Pardubic a.s. již podal na Ministerstvo dopravy žádosti o podporu těchto investičních akcí z Evropských strukturálních a investičních fondů prostřednictvím Operačního programu doprava. V případě vyhovění žádosti a přiznání podpory bude dotace činit 85% ze způsobilých výdajů.

Jitka Malinská, DPMP a.s.

Druhá etapa opravy křižovatky u Zimního stadionu

14. 10. 2018

Od pátku 19.10.2018 20:00 hod. do neděle 21.10.2018 12:00 hod. bude probíhat rekonstrukce povrchu vozovky od křižovatky ul. Hradecká a Sukova (včetně) po most P.Wonky na levé polovině vozovky ve směru do Polabin. Po dobu rekonstrukce byla přijata následující opatření:
Linky č. 1, 2, 5 a 13 budou ve směru k Masarykovu nám. vedeny přes tř. Míru, obslouží zast. U Grandu a Třída Míru jako náhradní za Náměstí Republiky a Masarykovo nám. Zpět ve své trase.
Linky č. 3 a 33 budou ve směru k Hl. nádraží vedeny odklonem ze zast. Hradecká ul. Bělehradskou a Kpt. Bartoše a Bělehradskou ul. Na odklonové trase obslouží všechny nácestné zastávky. Zpět ve své trase.
Linky č. 6, 8, 9, 12 a 88 budou ve směru k Hl. nádraží vedeny odklonem ze zastávky Sukova do zast. Třída Míru a dále do zast. Autobusové nádraží. Zpět ve své trase.
Linka č. 28 bude ve směru na Závodu Míru vedena odklonem ze zastávky Sukova do zast. Třída Míru a dále do zast. K Polabinám. Zpět ve své trase.
Linky č. 7 a 14 budou ve směru na Duklu vedeny odklonem ul. Bělehradskou, Kpt. Bartoše a Palackého. Na odklonové trase obslouží zast. Polabiny,hotel (pouze linka č. 7), Bělehradská a Palackého. Zpět ve své trase.
Linky č. 10, 16, 17 a 23 budou ve směru k Hl. nádraží vedeny odklonem ul. Bělehradskou a Kpt. Bartoše. Na objízdné trase obslouží všechny nácestné zastávky. Zpět ve své trase.
Linka č. 11 bude ve směru na Dubinu vedena odklonem Bělehradskou ul., Kpt. Bartoše, Palackého, Masarykovo nám. do zast. Sukova. Na odklonové trase obslouží zast. Bělehradská. Zpět ve své trase.
Linka č. 99 – bude vedena odklonem ze zast. Polabiny,točna Bělehradskou ul., Kpt. Bartoše, Palackého do zast. Třída Míru. Na odklonové trase neobslouží žádné zastávky. Ve směru z třídy Míru do Polabin bude vedena přes zastávku Masarykovo nám.

Zastávky  Stavařov, Zimní stadion a Masarykovo nám. ve směru na Chrudim budou zrušeny.

Doprava na 128. Velkou pardubickou

08. 10. 2018

Dne  14.10.2018  bude zajištěna  kyvadlová  přeprava  diváků  na závod Velká pardubická s Českou pojišťovnou.

Trasy posilových spojů:

Polabiny, Sluneční - Bělehradská ul. – Masarykovo nám. – Palackého – Hl. nádraží (st. 3) nadj. Paramo – Závodiště.
● Dubina, sever - Na Drážce – Dašická ul. – nám. Republiky – Masarykovo nám. – Jana Palacha – Teplého – Závodiště.
● Dubina, točna - Židov – Sakařova ul. – nám. Republiky – Masarykovo nám. – Jana Palacha – Teplého – Závodiště.
● Masarykovo nám. - Autobusové nádraží – Hlavní nádraží (st. 3) – Albert HM – Závodiště.
● Hlavní nádraží (st. 3) přes nadjezd Paramo na zast. Závodiště.

Kompletní informace a jízdní řády jsou ke stažení zde.

Dále upozorňujeme, že v neděli 14.10.2018 v době od 7:30 do 19:00 hod.  bude z důvodu neprůjezdné silnice III/32221 podél stadionu Zlaté přilby ve Svítkově vedena linka č. 15 obousměrně odklonem po místní komunikaci kolem hřbitova a ul. Motoristů. Spoje linky číslo 15 ve směru do Opočínku vynechají zastávku Popkovice,křižovatka.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a...