Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a Ohrazenici

08.12.2017 15:42

V Pardubicích 7. prosince 2017

Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a Ohrazenici

V létě 2017 byly v Pardubicích zahájeny stavební práce na prodloužení dvou trolejbusových tratí.

V prvním případě se jedná  o stávající trolejbusovou trať, která je ukončena u stanoviště zdravotnické záchranné služby na obratišti „Pardubičky, točna". Tato trať se prodlužuje o 0,9 km po ulici Průmyslová do zastávky „Zámeček" s ukončením na tamním obratišti pro autobusy MHD. Trolejbusové linky č. 2  a 27 budou posíleny a zajistí v elektrické trakci obsluhu zdejší průmyslové zóny. Nejstarší projekt pro tuto trať pochází již z listopadu 1966.

V druhém případě pak projekt zahrnuje výstavbu nové trolejbusové trati o délce 2,1 km. Trolejbusová trať ukončená nyní v místní části Polabiny na obratišti „Polabiny, Sluneční" bude prodloužena v trase stávající autobusové linky č. 6 po ulicích Jiřího Potůčka a Bohdanečská na křižovatku s ulicí Poděbradská, kde překříží stávající trolejbusovou trať do na Lázní Bohdanče a povede dále ulicí Trnovskou a Semtínskou na stávající obratiště autobusové linky č. 6 „Ohrazenice, točna".

Součástí projektu je rovněž úprava měnírny MR 5 Polabiny pro zajištění napájení nové trolejbusové trati. Do Ohrazenice se tak po dvaceti letech vrátí linka č. 13, která sem bude prodloužena místo linky č. 6 z obratiště Polabiny, Sluneční. Končí tím více než 50 let dlouhé období, kdy byla Ohrazenice bez trolejbusové dopravy. Trolejbusy zde jezdily v letech 1964 až 1967.

V tuto chvíli je již stavba trolejbusové trati na Zámeček prakticky hotova. V nejbližší době bude předána Dopravnímu podniku města Pardubic a.s. a na trati bude zahájen zkušební provoz.

Trolejbusová trať do Ohrazenice bude vlivem obtíží vyskytnuvších se při výstavbě dokončena až začátkem příštího roku - v současné době jsou již osazeny stožáry, na které jsou postupně upevňovány výložníky a další nosné prvky trolejového vedení. Plný linkový provoz bude na obou nových trolejbusových tratích zahájen k termínu celostátní změny jízdních řádů od 4. března 2018.

Obě trolejbusové trati jsou realizovány prostřednictvím strategie ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Dopravní podnik města Pardubic a.s. již podal na Ministerstvo dopravy žádosti o podporu těchto investičních akcí z Evropských strukturálních a investičních fondů prostřednictvím Operačního programu doprava. V případě vyhovění žádosti a přiznání podpory bude dotace činit 85% ze způsobilých výdajů.

Jitka Malinská, DPMP a.s.

Historická vozidla počtvrté

07. 08. 2020

V neděli 16.8.2020 proběhne už čtvrtý díl našich rozložených oslav 70 let DPMP jinak. Nasazen bude trolejbus Škoda 14Tr08 na lince 2 a autobus Karosa B731 na lince 8.

Tentokrát se jízdy konají pouze v neděli!

Kompletní jízdní řády a další informace najdete na příslušné stránce.

Uzavírka Palackého ulice 15. a 16.8.2020

06. 08. 2020

o víkendu 15.8. - 16.8.2020 bude z důvodu překopu vozovky uzavřena Palackého ul. mezi hypermarkety Albert a Lidl. Po dobu uzavírky byla přijata následující opatření:

Spoje linky č. 8, 23, 88 a 90 budou ze zastávky Závodiště vedeny odklonem Teplého ul., tř. 17. listopadu a Palackého ul. do zastávky Hl. nádraží a dále ve své trase. Zastávka Nadjezd Paramo bude zrušena. Na odklonové trase spoje neobslouží zastávky MHD.

Spoje linky č. 10 budou vedeny odklonem ze zastávky Dukla, u náměstí Teplého ul., tř. 17. listopadu a Palackého ul. do zastávky Hl. nádraží a dále ve své trase. Zastávka Nadjezd Paramo bude zrušena. Na odklonové trase spoje obslouží zastávku Teplého jako náhradní za zastávku Dopravní podnik.

Spoje linky č. 9899 budou vedeny odklonem ze zastávky Dukla, vozovna Teplého ul., tř. 17. listopadu a Palackého ul. do zastávky Hl. nádraží a dále ve své trase. Na odklonové trase spoje neobslouží zastávky MHD.

Úvodní strana O nás Pro média Tiskové zprávy Prodloužení trolejbusových tratí na obratiště Zámeček a v Trnové a...